Hade visst ett gammalt inlägg liggandes som inte hade gjorts färdigt....
---
Har blivit en del om ADD i bloggen. Nästan man kan tro att jag självdiagnostiserat mig, men det har jag inte. Däremot finns det en hel del saker som stämmer och därför är det intressant för mig att skriva om det.
Hittade en sida med bra information om ADD, men den är på engelska så jag tänkte att jag skulle försöka ge mig på att översätta delar av den.
Q: Hur skiljer sig ADD mellan vuxna och barn?
A: Det är troligare för barn att ha hyperaktiva symptom än vad vuxna har. Även de som var hyperaktiva som barn är vanligtvis inte hyperaktiva som vuxna.
Q: Kan ADD komma först i vuxen ålder?
A: Man har tidigare utgått ifrån att ADD börjar i barndomen, att man föds med det. Ett kriterium för att diagnostisera ADD har alltid varit att symptomen ska ha varit synliga vid 7 års ålder, men det är nonsens. Det finns inga data som stödjer detta. I många fall ser man inga problem förrän barnet börjar i högstadiet eller gymnasiet och har olika lärare. I vissa fall ser man inte symptomen förrän dom flyttar hemifrån och bor själva för första gången. Vissa kvinnor kan t.o.m. få symptomen så sent som i medelåldern.
Q: Vad har signalsubstanser/neurotransmittorer att göra med ADD?
A: Folk säger ofta, "ADD är en kemisk obalans i hjärnan" vilket låter som det inte är tillräckligt med salt i soppan. Så är det inte alls. ADD är en nedbrytning av kommunikation i hjärnan. Det finns 100 miljarder små nervceller i den mänskliga hjärnan och dom måste kommunicera, skicka meddelanden från en nervcell till en annan. Hjärnan använder 50 olika signalsubstanskemikalier för att hjälpa till att skicka dessa meddelanden. De signalsubstanser som påverkas mest hos människor med ADD är dopamin och noradrenalin. Om du har ADD, tillverkar din hjärna dessa ämnen på precis samma sätt som alla andras hjärnor. Däremot använder den inte dessa ämnen effektivt. ADD involverar kroniska brister i kommunikationen mellan nervcell och nervcell.
Q: Betyder det att människor med ADD inte kan fokusera bra på något alls?
A: Nej. Två förhållanden kan ändra hjärnans kemiska funktion ögonblickligen: När man är väldigt intresserad av något eller om man är väldigt rädd. I båda fallen ökas mängden av signalsubstanser och människor med ADD kan fungera minst lika bra som vem som helst i dessa situationer. Där människor med ADD har problem är i den vardagliga rutinen.
Q: Hur har synen på ADD ändrats?
A: Vi har ändrat från att tänka på ADD som i huvudsak ett beteendeproblem till att tänka på det som ett problem med utvecklingen av ett hanteringssystem i hjärnan, det som kallas exekutiva funktioner. Dessa funktioner inkluderar förmågan att kunna organisera och ta tag i saker, att kunna prioritera eller att kunna fokusera på det man måste göra, att byta fokus, hålla sig uppmärksam, anstänga sig längre stunder på saker, att hantera känslor utan att känslor tar över och förmågan över arbetsminne, t ex att hålla reda på vad som sagts i konversationer och komma ihåg något du har hört eller läst.
Q: Vad är vanliga missförstånd om ADD?
A: Folk tror att för att ha ADD måste man vara hyperaktiv och bete sig illa, eller att människor med ADD inte är lika smarta som andra. Det finns ingen sanning i detta. Det är många människor med ADD som aldrig haft beteendeproblem, men har problem med att hålla sig organiserad, komma igång med saker, fokusera eller kunna hålla en sak i huvudet när man gör något annat.
Q: Kan ADD hos vuxna botas?
A: Till att börja med så är ADD inte en sjukdom. Däremot kan man medicinera mot vissa symptom.
När man fått diagnosen ADD kan dom flesta människor få behandling så att vissa symptom kan förbättras. Medicinering hjälper ungefär 8 av 10 människor som tar dom. Andra vägar kan vara beteendeterapi för att t ex förbättra tids- och organiseringsförmågan men också rutiner för regelbunden sömn, mat och träning kan hjälpa vuxna med ADD att fungera bättre. En del vuxna med ADD har också andra problem som exempelvis ångest. När människor med ADD får hjälp med övriga problem kan även ADD-symptomen förbättras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar